Alüminyum
Gümüş renkli, hafif ve manyetik olmayan bir metal olan alüminyum, hemen hemen her geometride kolayca şekillendirilebilir. Çok yönlü bir malzeme olarak çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır, örneğin zırhlı araçlarda ve tanklarda kalın alüminyum levhalar veya ambalaj malzemesi olarak ince alüminyum folyolar kullanılmaktadır. Alüminyum ayrıca tel ve teneke üretiminde de kullanılmaktadır.
Saf alüminyum yumuşak olmasına ve mukavemeti düşük olmasına rağmen, az miktarda bakır, magnezyum ve çinko eklenerek bu özellikler geliştirilebilir.
1900'lü yılların başından beri endüstride ticari miktarlarda alüminyum kullanılmaktadır. Bu bağlamda, nispeten yeni bir endüstriyel metaldir.
Özellikler ve Uygulamalar
Özellikler
- Mükemmel kimyasal direnç ve korozyon direnci
- Yüksek özgül mukavemet (kuvvet-kütle oranı)
- İyi elektrik ve ısı iletkenliği
- Yüksek işlenebilirlik
- Işığı ve ısıyı iyi yansıtır
Uygulamalar
- Otomotiv yedek
- Mutfak Aletleri
- Uçak yedek parçaları
- Medikal Cihazlar
- Elektronik muhafaza ürünleri
- Kapı kulpları & tokmakları
- Optik Reflektörler
- Aydınlatma Teçhizatları
- Motor parçaları
Talaşlı İmalat Seçenekleri
Diğer Bilgiler
Avantajlar
Ulaştırma Sektörü: Hafif, güçlü ve kolay işlenebilen bir malzeme olan alüminyum, ulaşım uygulamalarında yaygın olarak tercih edilen bir malzemedir. Kara taşıtlarında, hava taşıtlarında, raylı taşıtlarda ve gemilerde kullanılmak için idealdir. Alüminyum motorlar ayrıca otomobil ve kamyonlarda yakıt verimliliği sağlamak için kullanılmaktadır. Hafif bir malzeme olduğu için yakıt tasarrufu ve düşük emisyon sağlar.
İnşaat Sektörü: Alüminyum, korozyona dayanıklı olması ve ekonomik çözümler sağlaması sayesinde inşaat sektöründe de tercih edilen bir malzemedir. Alüminyum ürünler sadece yeni inşaat projelerinde değil, renovasyon işlerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca mukavemet ve hafiflik avantajlarından dolayı depreme duyarlı bölgelerde ideal bir yapı malzemesidir. Bunların dışında yüksek yansıtma kapasitesi sayesinde aydınlatma cihazlarında yaygın olarak tercih edilmektedir.
Otomotiv Sektörü:Bir trafik kazasında aracın maruz kaldığı darbelerin büyük bir kısmını genellikle alüminyum alaşımlardan yapılan araç şasesi emer.
Havacılık ve Uzay Sanayii: Yüksek mukavemet değerlerine sahip alüminyum alaşımları, hava araçlarının, yüksek irtifa uçuşlarında maruz kaldıkları aşırı basınçlara ve dış zorlamalara karşı direnç sağlamaları amacıyla kullanılmaktadır. Uçağın gövdesinde kullanılan alüminyum wafer paneller, hava ile uçak iç ortamı arasında termal transfere izin vermez. Ayrıca, uçakların koltuk, baş üstü dolapları, kolçaklar vb. iç donanımlarının çoğunda hafif oldukları için alüminyum veya alüminyum kompozit malzemeler kullanılmaktadır. Bu, uçağın yakıt tüketimini ve emisyonunu azaltırken, faydalı yük miktarını artırmayı sağlar.
Ambalaj ve Gıda İşleme Sanayi:Alüminyum, toksik olmayan bir malzeme olduğu için mutfakta güvenle kullanılabilir. Örneğin, asidik olmayan yiyecekler alüminyum folyo ile sarılabilir veya alüminyum pişirme kapları yemek pişirmek için güvenle kullanılabilir. Hafif bir malzeme olduğu için alüminyum mutfak gereçlerinin kullanımı kolaydır ve paslanmaz çelik ve dökme demire göre daha hızlı ısıtılabilir.
Enerji Nakil Hatları: Alüminyum teller, güvenli bir iletken olarak ince kablolama işlerinde, ampul ve haberleşme kabloları gibi elektrikli ev aletlerinde güvenle kullanılabilir. Ayrıca uzun mesafelerde yüksek gerilim iletim ve güç dağıtım hatlarında alüminyum teller kullanılmaktadır.
Üretilen Alaşımlar / Sınıflar
Üretilen kaliteleri görmek için lütfen aşağıdaki PDF belgesine tıklayın.