Paslanmaz Çelik
Bir demir alaşımı olarak paslanmaz çelik, minimumda %10,5 krom içeriğine sahiptir. Çeliğin bileşimindeki krom ilavesi, malzemenin yüzeyinde 'pasif katman' olarak adlandırılan ince bir oksit tabakası oluşturur. Bu ince tabaka çeliğin yüzeyinde korozyon oluşumunu engeller. Krom ilavesinin miktarındaki artış, malzemenin korozyon direncinin artmasına yol açar. Paslanmaz çeliğin bileşimine kromun yanı sıra karbon, manganez ve silis elementleri eklenir. Ayrıca, şekillendirilebilirliği arttırmak ve korozyon direncini geliştirmek gibi malzemeye ekstra özellikler sağlamak için molibden ve nikel elementleri eklenebilir.
Üretimde ve diğer uygulamalarda çeşitli tiplerde paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Aşağıda, çeşitli endüstrilerdeki paslanmaz çelik kullanımlarına ilişkin bazı örnekler verilmiştir:
Evsel Kullanım:Mutfak gereçleri, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi tamburları, çatal bıçak takımı, çeşitli tava ve tencere türleri, lavabolar,, kesici ve karıştırıcı bıçaklar vb.
Mimarlık / İnşaat Endüstrisi:Peyzaj tasarımı, cephe kaplamaları, kapı ve pencere tertibatları ve aksesuarları, korkuluklar, sokak mobilyaları, yapısal bölümlerin inşaatı, takviye çubukları, aydınlatma direkleri ve kolonları, alt yüzeyler, duvar destekleri vb.
Ulaştırma Endüstrisi:Toplu taşıma araçlarında, otomobillerin egzoz sistemlerinde, otomobillerin trim / ızgaralarında, tankerlerde, konteyner gemilerinde, kimyasal tanker gemilerinde, çöp ve çöp kamyonlarında vb. alanlarda kullanılır.
Kimya / İlaç Endüstrisi:Basınçlı kaplar, saklama kapları, borular, ısıtma kapları vb.
Petrol ve Gaz Endüstrisi:Üretim platformları, depolama tankları, denizaltı boru hatları, basınçlı kuyular, kablo kanalları vb.
Tıp Endüstrisi:Tıbbi araç ve gereçler, cerrahi aletler, tıbbi implantlar, çeşitli radyolojik tarama cihazları vb.
Gıda ve İçecek Sanayi:İkram ekipmanları, gıda kapları, dolum, demleme, damıtma ve gıda işleme cihazları ve ekipmanları.
Sıhhi Tesisat Sektörü:Su depoları, atık su ve kanalizasyon arıtma sistemleri, su boruları, ısı eşanjörleri vb.
Çeşitli Kullanım:Yaylar, bağlantı elemanları ve bağlantı parçaları (cıvatalar, somunlar, vidalar ve rondelalar), teller, el aletleri vb.
Özellikler ve Uygulamalar
Özellikler
- Süper güçlü malzeme
- Kendi kendini iyileştiren yapı
- Mükemmel termal direnç
- Olağanüstü korozyon direnci
- Olağanüstü darbe direnci
- Çoğu durumda yüzey işlemini gerektirmez.
Uygulamalar
- Pişirme aletleri (Tencere, tava vb)
- Ev Aletleri
- El aletleri
- Saklama kapları
- Basınçlı tanklar
- Otomotiv parçaları
Talaşlı İmalat Seçenekleri
Diğer Bilgiler
Paslanmaz Çelik Türleri
Östenitik paslanmaz çelik:Yüksek şekillendirilebilirliğe sahip manyetik olmayan bir alaşım olarak, östenitik paslanmaz çelik ısıl işleme tabi tutulamaz, ancak soğuk iş proseslerinde kullanılabilir. Korozyona dayanıklıdır, ancak stres korozyonu nedeniyle çatlamaya karşı hassastır. Vanalar, burçlar, miller, cıvatalar, somunlar, demleme ve doldurma ekipmanları ve kriyojenik tanklar ve kaplar, uçak bağlantı parçaları vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. 200 veya 300 serisinin bir üyesi olarak, östenitik paslanmaz çelikler artan sırada aşağıdaki ortak kalitelerde bulunabilir: 201, 202, 301, 302, 303, 304, 305, 308, 309, 310, 314, 316, 317, 321, 347, 348 ve 384.
Ferritik Paslanmaz Çelik:Östenitik paslanmaz çeliklerle karşılaştırıldığında, bu tip çelikler manyetiktir ve daha düşük korozyon direncine ve sünekliğe sahiptir. Bununla birlikte, ferritik paslanmaz çelik kaliteleri, stres korozyonu nedeniyle çatlamaya karşı yüksek bir dirence sahiptir. Isıl işlem görmez ancak soğuk iş proseslerinde kullanılabilir. Isı eşanjörleri, fırın bileşenleri ve otomobil bağlantı elemanları üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. 400 serisinin bir üyesi olarak, ferritik paslanmaz çelikler artan sırada aşağıdaki genel kalitelerde bulunabilir: 405, 409, 430, 434, 436, 442 ve 446.
Martensitik Paslanmaz Çelik:Bu tip çelikler manyetiktir ve ısıl işlem için uygundur. Mukavemeti daha yüksek olmasına rağmen, korozyon direnci ferritik paslanmaz çeliğe göre daha düşüktür. Pompa milleri, vanalar, cıvatalar, somunlar ve vidalar, burçlar, perçinler, çatal bıçak takımı, jet motoru bileşenleri, uçak bağlantı parçaları ve aksesuarları, madencilik makineleri, kömür olukları, silah namluları ve yangın söndürücü tüplerinin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadırlar. 400 ve 500 serisinin bir üyesi olarak martensitik paslanmaz çelikler, artan sırada aşağıdaki genel kalitelerde bulunabilir: 410, 414, 416, 420, 431 ve 440.
Çökelme Sertleşmeli Paslanmaz Çelikler:Bu kalite çelikler ısıl işlem görebilir ve mukavemetleri östenitik paslanmaz çeliklerden daha yüksektir. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda da mukavemetlerini koruyabilirler. Bu çelik sınıfı PH Tipi paslanmaz çelik olarak da bilinir ve savunma ve güvenlik ekipmanlarının ve uçakların yapısal bileşenlerinin üretiminde kullanılır. Çökelme sertleşmeli paslanmaz çelikler şu genel kalitelerde bulunabilir: 17-7 PH, PH 15-7 Mo, 17-4 PH ve 15-5 PH.
Dubleks Paslanmaz Çelik: Dubleks paslanmaz çelikler, östenitik ve ferritik çeliklerin hibrit bir yapısına sahip olduklarından, mükemmel dayanıma ve stres korozyon çatlamasına karşı dirence sahiptirler. Kolayca ısıl işlem görmelerine rağmen, soğuk şekillendirilebilirlikleri daha düşüktür. Kimyasal işleme ekipmanlarının, basınçlı tankların ve kapların ve ısı eşanjör bileşenlerinin üretiminde yaygın olarak kullanılırlar. Dubleks paslanmaz çelikler şu ortak UNS kalitelerinde bulunabilir: S32101, S32304, S32003, S31803, S32205, S32760, S32750, S32550, S32707 ve S33207.
Paslanmaz Çelik Alaşım Türleri
Paslanmaz Çelik 304: En yaygın paslanmaz çelik alaşımı olan Tip 304 paslanmaz çelik, orijinal yüzey kalitesiyle dikkat çekiyor. Korozyon direnci ve oksidasyon direnci, karbon çeliklerine göre oldukça yüksektir. Tip 304 şekillendirilebilir ve kaynaklanabilir bir malzemedir, ayrıca korozif koşullarda da güvenle kullanılabilir. Taşıma kapları, demiryolu ve endüstriyel ekipman, el aletleri, ev aletleri, çatal bıçak takımı vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 305: Tip 305, tüm östenitik tipler arasında en şekillendirilebilir paslanmaz çelik olduğu için kabuk ve namlu uygulamalarında yaygın olarak tercih edilmektedir. Çok yönlü bir malzeme olan Type 305, hem soğuk işleme hem de sıcak işleme süreçlerinde kullanılabilir. Dövme ve şişirme yöntemleri ile sıcak işlenebilir. Ancak soğuk işleme prosesinin çekme, eğirme ve körleme yöntemleri için idealdir. Tip 305 kaynaklanabilir bir malzemedir ancak ısıl işlem için uygun değildir. Çekme gövde, mutfak gereçleri, tank kapakları, vidalar, bağlantı elemanları, perçinler, kalemler ve mekanik kurşun kalemlerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 309: Yüksek sıcaklık proseslerine karşı direnci ile Tip 309 paslanmaz çelik, 1.038 °C'ye (1.900 °F) kadar olan sıcaklıklarda güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Tip 304'e göre daha yüksek mukavemet ve korozyon direncine sahiptir. Tip 309, soğuk işleme prosesleri için uygundur, ancak ısıl işleme tabi tutulamaz. Nispeten yüksek işlenebilirliğe sahiptir ve kaynak uygulamaları için uygundur. Tip 309 paslanmaz çelik, fırın bileşenleri, termoveller, fırın astarları, elektrikli kazan boru destekleri ve askıları, jeneratörler, lehimleme armatürleri, ankraj cıvataları, kağıt fabrikaları ve petrol rafinerileri için çeşitli ekipmanların üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 310: Bu paslanmaz çelik sınıfı, korozyon direncini ve gücünü 1.150°C'ye (2.100°F) kadar olan sıcaklıklarda koruyabildiğinden aşırı sıcaklıklarda kullanıma uygundur. Ayrıca, -270°C (-450°F) kadar düşük kriyojenik sıcaklıklarda güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Korozyon direnci Tip 309'dan daha yüksektir. Kaynak ve soğuk işlem uygulamaları için uygundur ancak ısıl işlem uygulanamaz. Isı eşanjörleri, fırınlar, yağ brülörleri, yanma tüpleri ve odaları, radyant tüpler ve fırınlar gibi yüksek sıcaklık uygulamaları için parça ve bileşenlerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 314: Paslanmaz Çelik 310 ile hemen hemen aynıdır, ancak artan ısıyla başa çıkmak için daha fazla silikon içerir. Tip 314, ısı eşanjörleri, yağ brülörleri, fırınlar, yanma tüpleri ve odaları, parlama uçları, tavlama kapakları, ocak sacları, akışkan yataklı kömür yakıcılar, kaynak çubukları, dolgu telleri, kömür gazlaştırıcı bileşenleri ve radyant boruların üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 317:Oldukça aşındırıcı koşullar altında yaygın olarak kullanılır. Kaynaklanabilir ve işlenmesi kolay bir malzeme olan Tip 317 paslanmaz çelik, soğuk ve sıcak işleme uygulamalarında kullanılabilir ancak ısıl işlem için uygun değildir. Tip 317, jeneratörler, kazanlar, kondenser boruları, ısı eşanjörleri, emme kuleleri, basınçlı tanklar ve kaplar, yığın gömlekleri, borular, bağlantı parçaları ve vanaların üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 321: Bu paslanmaz çelik sınıfı, 815 °C'ye (1.500 °F) kadar olan aşırı sıcaklıklarda kullanıma uygundur. İyi bir sürünme ve kopma direncine ve ölçeklenmeye ve titreşim yorgunluğuna karşı mükemmel bir dirence sahiptir. Tip 321 paslanmaz çelik, uçakların egzoz sistemlerinin, jet motorlarının çeşitli bileşenlerinin, kabin ısıtıcılarının, basınçlı tankların ve kapların, kazan gövdelerinin, esnek kaplinlerin, genleşme derzlerinin, tel giysilerin vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 347: Tip 321 ile benzer özellikler göstermesine rağmen taneler arası korozyon direnci daha yüksektir. Tip 347 paslanmaz çelik, uçakların egzoz sistemlerinin, jet motorlarının çeşitli bileşenlerinin, kabin ısıtıcılarının, kimyasal işleme ekipmanlarının, basınçlı tankların ve kapların, kazan gövdelerinin, esnek kaplinlerin, genleşme derzlerinin, tel giysilerin vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 348: Tip 347 ile hemen hemen aynı olmasına rağmen, bileşiminde daha fazla kobalt içeriğine sahiptir. Tip 348 paslanmaz çelik, uçakların egzoz sistemlerinin, jet motorlarının çeşitli bileşenlerinin, kabin ısıtıcılarının, kimyasal işleme ekipmanlarının, basınçlı tankların ve kapların, kazan gövdelerinin, esnek kaplinlerin, genleşme derzlerinin, tel giysilerin vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 405: Bu paslanmaz çelik kalitesi yüksek kaynaklanabilirliğe, şekillendirilebilirliğe ve işlenebilirliğe sahiptir. Ancak kaynak yapılan parçalar tavlanamaz. Tip 348 paslanmaz çelik, tavlama kutuları, su verme rafları, buhar nozulları vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 409: Yüksek sıcaklıklardaki işlemlerde üstün korozyon direncini koruyabilir. Bu çelik kalitesi yüksek kaynaklanabilirliğe ve işlenebilirliğe sahiptir. Soğuk ve sıcak işleme proseslerinde güvenle kullanılır. Ancak ısıl işlem için uygun değildir. Tip 409 paslanmaz çelik, tarım makineleri, otomotiv egzoz sistemleri (borular ve susturucular), katalitik konvertörler, araba termostatları, yapısal bileşenler için destekler ve askılar ve nakliye konteynerlerinin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 410: %11,5'luk minimum krom içeriği, bu alaşıma çeşitli kimyasallara ve asitlere karşı üstün korozyon direnci sağlar. Bu kalite paslanmaz çelik, yüksek kaynaklanabilirliğe ve işlenebilirliğe sahiptir ve soğuk ve sıcak işleme proseslerinde güvenle kullanılır. Tip 410 paslanmaz çelik, somun ve cıvata, vida, pres plakaları, borular, vanalar, çatal bıçak takımı, tıbbi aletler, petrol rafineri ekipmanları vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 414: Tip 410 ile hemen hemen aynı olmasına rağmen, bileşiminde daha fazla nikel içeriğine sahiptir; böylece, geliştirilmiş korozyon direncine sahiptir. Tip 414 paslanmaz çelik, somun ve cıvata, vida, pres plakaları, borular, vanalar, çatal bıçak takımı, tıbbi aletler, petrol rafinerisi ekipmanları vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 430: Bu paslanmaz çelik kalitesi yüksek şekillendirilebilirliğe sahiptir ve üstün asit direnci ve stres korozyonu çatlama direnci gösterir. Tip 430 paslanmaz çelik, ev aletleri, mutfak eşyaları, çatal bıçak takımı, vida ve bağlantı elemanları, araba kaplamaları vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 431: Tip 431 paslanmaz çeliğin korozyon direnci, sertleştirilebilen tüm martensitik paslanmaz çelikler arasında en yüksek olanıdır. Bu kalite paslanmaz çelik, sıcak veya soğuk işleme prosesleri için uygundur ve 40 HRC'ye kadar sertleştirilebilir. Tip 431 paslanmaz çelik, vanaların, boruların, somun ve cıvataların, pervane şaftlarının, çeşitli uçak bileşenlerinin, denizcilik ekipmanlarının vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 434: Tip 430 ile hemen hemen aynı olmasına rağmen, bileşiminde daha fazla molibden içeriğine sahiptir; bu nedenle, geliştirilmiş ısı ve korozyon direncine sahiptir. Şekillendirilebilir ve kaynaklanabilir bir alaşım olarak, işlenebilirliği de yüksektir. Tip 434 paslanmaz çelik, araba kaplamaları ve pervazları, fırınların yanma odaları, gaz brülörleri, havalandırma davlumbazları, oluklar, bulaşık makineleri, buharlı ütü tabanları, çatal bıçak takımı vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 436: Tip 434 ile hemen hemen aynı olmasına rağmen, bileşiminde daha fazla molibden ve titanyum içeriğine sahiptir; bu nedenle, çukurlaşma korozyonuna karşı geliştirilmiş dirence sahiptir. Tip 436 paslanmaz çelik, fırın, gaz brülörleri, havalandırma davlumbazları, oluklar, bulaşık makineleri, buharlı ütü tabanları, çatal bıçak takımı vb. yanma odalarının üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 442: Yüksek düzeyde krom içeriği, bu alaşıma üstün korozyon direnci sağlar. Yüksek ısı direnci ile öne çıksa da ısıl işleme uygun değildir ve işlenebilirliği oldukça düşüktür. Tip 442 paslanmaz çelik, fırınların yanma odaları, çinko döküm makineleri, azot sabitleme ekipmanları, nitrik asit için depolama tankları, dekorasyon kaplamaları vb. için bileşenlerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik 446:Üstün sıcak korozyon ve oksidasyon direnci ile yüksek çalışma sıcaklıklarına sahip uygulamalarda güvenle kullanılabilir. Kaynaklanabilir bir alaşım olarak Tip 446 paslanmaz çelik yüksek işlenebilirliğe sahiptir, ancak ısıl işlem için uygun değildir. Ayrıca bu alaşımla soğuk işleme süreçleri oldukça zordur. Tip 446 paslanmaz çelik, kazan perdeleri, termokupl koruyucular, nötr tuz banyoları, atık ısı geri kazanım kazanları, X-ray tüpleri, yağ brülörleri, atık yakma fırınları vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S31803:Korozyon direnci oldukça yüksek olmasına rağmen, 260°C (500°F) üzerindeki çalışma sıcaklıkları için uygun değildir. Kaynaklanabilir bir alaşım olarak, bu çelik sınıfı kolayca işlenebilir ve hem soğuk şekillendirme hem de sıcak şekillendirme için uygundur. Tüm dubleks çeliklerin en yaygın olanıdır. UNS S31803 kalite paslanmaz çelik, vanalar, bobinler, manifoldlar, pompalar, flanşlar, cıvatalar ve somunlar, konektörler, vidalar ve bağlantı elemanları, vidalı konveyörler, helezonlar, jeneratörler, enstrümantasyon tüpleri, pres ruloları vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S32003:Azot ilavesi ile güçlendirilmiş bu dubleks çelik, geliştirilmiş bir mukavemete sahiptir. Bu kalite paslanmaz çelik kolayca işlenebilir ve yüksek şekillendirilebilirliğe sahiptir. UNS S32003 kalite çelikler, deniz altı alanlarındaki petrol ve gaz uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S32101: Bu dubleks çelik sınıfı, Tip 304 paslanmaz çeliklerden daha yüksek mukavemete ve daha iyi korozyon direncine sahiptir. UNS S32101 kalite paslanmaz çelik, kimyasal süreçlerde, biyodizel üretim tesislerinde ve biyodizel tanklarında, beyaz likör depolama tanklarında, yıkayıcılarda, köprülerde, bent kapaklarında, tuzdan arındırma sistemi bileşenlerinde ve atık su arıtma tesislerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S32304:Tip 304 ve Tip 316 paslanmaz çeliklerle hemen hemen aynı olmasına rağmen yüksek akma dayanımı onlarınkinden daha yüksektir. Bu paslanmaz çelik kalitesi kaynaklanabilir ve kolayca işlenebilir. Ayrıca hem soğuk hem de sıcak işleme prosesleri için uygundur. UNS S32304 kalite paslanmaz çelik, depolama tankları, basınçlı tanklar / kaplar vb. için ideal bir malzemedir.
Paslanmaz Çelik UNS S32205: UNS S31803 kalite paslanmaz çelik ile hemen hemen aynı olmasına rağmen bileşiminde daha fazla nitrojen bulunur; böylece, geliştirilmiş korozyon direncine sahiptir. UNS S32205 kalite paslanmaz çelik, borular, vanalar, bobinler, manifoldlar, pompalar, flanşlar, cıvatalar ve somunlar, konektörler, vidalar ve bağlantı elemanları, kaplinler, vidalı konveyörler, güç jeneratörleri, petrol ve gaz endüstrisi ekipmanları, enstrümantasyon tüpleri ve pres ruloları üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S32760: Bu süper dubleks paslanmaz çelik kalitesi, kaynaklanabilir ve yüksek işlenebilirliğe sahiptir. UNS S32760'ın gücü ve korozyon direnci, UNS S32205'ten önemli ölçüde daha yüksektir. Bu paslanmaz çelik sınıfı, madencilik alet ve ekipmanlarının, denizcilik ekipmanlarının, farmasötik ürünlerin vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S32550: Bu süper dubleks paslanmaz çelik sınıfı, mükemmel mukavemeti ve yüksek korozyon direnci ile öne çıkıyor. Pompaların, vana gövdelerinin, millerin, denizcilik ekipmanlarının vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S32707: Bu hiper dubleks paslanmaz çelik kalitesi kaynaklanabilir ve yüksek klorürlü ortamlarda yaygın olarak kullanılır. UNS S32707'nin korozyon direnci ve gücü, UNS S32750'den daha yüksektir. Denizcilik ekipmanları, petrol ekipmanları, ısı eşanjörleri vb. üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik UNS S33207: Bu hiper dubleks paslanmaz çelik sınıfı, mükemmel stres korozyonu çatlama direnci ve üstün mekanik mukavemeti ile öne çıkar. UNS S33207, petrol ve gaz arama alet ve ekipmanlarının üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Üretilen Alaşımlar / Sınıflar
Üretilen alaşımları ve kalitelerini görmek için lütfen aşağıdaki PDF belgesine tıklayın.
Bileşim Özellikleri
Kompozisyon özelliklerini görmek için lütfen aşağıdaki PDF belgesine tıklayın.